ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСТАВКОВИХ ПРИСТРОЇВ ДЛЯ ІНГАЛЯЦІЙНОГО ВВЕДЕННЯ ЛІКІВ ПАЦІЄНТАМ ІЗ ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ ТА БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ - Ільчишин, О. В.; Рега, Н. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. В останні десятиліття інгаляційна терапія набула якісно іншого рівня, що пов’язано із широким використанням більш досконалих додаткових пристроїв для інгаляційного введення ліків пацієнтам із хронічним обструктивним захворюванням легень та бронхіальною астмою. Доведено, що за рахунок прямої доставки лікарських засобів у дихальні шляхи мінімізується розвиток системних побічних ефектів. Мета роботи – розглянути переваги та недоліки різних доставкових пристроїв для інгаляційної терапії, обґрунтувати доцільність модернізації компресорних інгаляторів з переведенням їх у режим генерації аерозолю відповідно до фаз дихального циклу. Основна частина. Успіх інгаляційної терапії залежить не лише від правильного вибору лікарського препарату, але і від адекватного способу його доставки в дихальні шляхи. Основною метою цієї терапії є досягнення максимального місцевого терапевтичного ефекту в дихальних шляхах за незначних проявів або відсутності побічних ефектів. Але приблизно третина пацієнтів із бронхообструктивними захворюваннями виконує інгаляції із серйозними технічними помилками. Через неправильну техніку проведення інгаляцій препарат потрапляє в дихальні шляхи в недостатній кількості, що призводить до поганого контролю захворювання і частих загострень. Альтернативний метод доставки лікарських засобів – небулайзерна терапія. Завдяки цьому небулайзер є пристроєм вибору в дітей раннього віку і пацієнтів з тяжкими порушеннями функції дихання. Можливості небулайзерів різко розширили сферу застосування інгаляційної терапії. Однак суттєвими недоліками цих приладів є відносно великі розміри, необхідність джерела електроенергії та, нерідко, досить висока вартість. Крім того, використання маски збільшує втрати лікарського препарату, бо апарат працює у безперервному режимі, а вдих пацієнт робить непостійно. У свою чергу, це призводить до зниження ефективності лікування, небажаного подорожчання терапії через втрату дорогих препаратів, а також забруднення навколишнього середовища, що також може чинити небажаний вплив на оточуючих, медичний персонал, наприклад викликати алергічну реакцію. Висновки. Інгаляційна терапія є сучасним та ефективним методом лікування більшості захворювань респіраторного тракту, оскільки дозволяє проводити місцеву терапію, доставляючи лікарські препарати безпосередньо в дихальні шляхи, підтримувати високу концентрацію діючих речовин безпосередньо у вогнищі запалення та зменшувати ризик виникнення системних побічних ефектів. Небулайзери мають переваги серед інших типів інгаляторів, однак існує також низка недоліків, усунення яких суттєво полегшить і покращить лікування хворих. Перспективною можна вважати розробку інгаляторів, здатних генерувати аерозоль відповідно до фаз дихального циклу пацієнтів.