ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ СЕРЕД МЕДСЕСТЕР ОНКОЛОГІЧНИХ ВІДДІЛЕНЬ - Дейнека, Н. Д.; Марущак, М. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Незважаючи на різницю в інструментах оцінки, результати досліджень засвідчують, що емоційний інтелект (ЕІ) медсестер потребує більшої уваги, та підтверджують актуальність обраної теми дослідження. Мета роботи – проаналізувати показники емоційного інтелекту медсестер онкологічних відділень різного профілю і встановити фактори, що на них впливають. Основна частина. У дослідженні брали участь 60 медсестер, яких поділили на групи залежно від профілю відділення, в якому вони працюють, стажу роботи, віку, індексу маси тіла, а також залежно від наявності чи відсутності нічних змін та хронічних захворювань. Рівень емоційного інтелекту визначали за допомогою опитувальника «Емоційний інтелект» М. О. Манойлової. Встановлено вірогідно більші значення інтегрального показника ЕІ у працівників хірургічних відділень стосовно досліджуваної величини у працівників поліклінічних (на 71,58 %) і терапевтичних (на 7,89 %) відділень. За умови різного стажу роботи за спеціальністю відзначено вірогідно вищі значення інтегрального показника ЕІ та його міжособистісного аспекту в медсестер онкологічних відділень з досвідом професійної роботи понад 10 років стосовно респондентів зі стажем роботи до 10 років – в 1,43 і 2,63 раза відповідно. Відмічено вірогідно більші значення інтегрального показника ЕІ та його внутрішньоособистісного аспекту в медсестер онкологічних відділень віком до 40 років стосовно респондентів віком понад 40 років – в 1,43 і 2,63 раза відповідно. Наявність хронічних захворювань, а також позмінна робота не впливали на інтегральні індекси ЕІ медсестер онкологічних відділень. Водночас надмірна маса тіла та ожиріння респондентів, які брали участь у дослідженні, впливали на показники ЕІ медсестер онкологічних відділень. Висновки. У медсестер онкологічних відділень хірургічного профілю інтегральний показник ЕІ вірогідно вищий від даних у працівників поліклінічних і терапевтичних відділень. На зниження інтегрального показника ЕІ та його окремих аспектів у медсестер онкологічних відділень впливають вік респондентів понад 40 років, стаж роботи до 10 років, а також ожиріння.