ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ У ВІДДІЛЕННЯХ СТАЦІОНАРІВ З ВІЙСЬКОВИМИ - Смолюк, Н. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Розглядаючи якість життя медичних сестер стаціонарів, необхідно наголосити на специфічних особливостях, які пов’язані з виконанням ними функціональних обов’язків при наданні медичної допомоги військовим. Зокрема, робота з пораненими військовослужбовцями, які часто мають тяжкі травми, потребує високої концентрації та емоційної стійкості. Медичний персонал, який працює з військовими, схильний до розвитку посттравматичного стресового розладу через постійний контакт із пацієнтами, які пережили бойові травми і стресові ситуації. Крім того, військові можуть мати не лише фізичні травми, але й психологічні розлади, що ускладнює догляд за ними та вимагає від медичних сестер додаткових зусиль. Мета роботи – встановити показники якості життя медичних сестер терапевтичних і хірургічних відділень стаціонарів, які надають медичну допомогу військовим, та їх взаємозв’язки із соціально-демографічними чинниками. Основна частина. Проведено анкетування 117 медичних сестер, які працюють у відділеннях стаціонарів терапевтичного і хірургічного профілів з військовими, та 65 медичних сестер, які працюють у таких відділеннях із цивільним населенням. Анкета включала запитання щодо даних соціально-демографічного характеру, а також запитання опитувальника SF-36, який широко використовують для оцінки якості життя в популяційних та спеціальних дослідженнях. Встановлено достовірне переважання інтегрального показника фізичного компонента здоров’я (на 16,6 %) та інтегрального показника психологічного компонента здоров’я (на 24,1 %) в медичних сестер, які працюють лише із цивільним населенням, над таким у медичних сестер, які працюють з військовими. Інтегральний показник фізичного компонента здоров’я в медичних сестер терапевтичних відділень, які працюють з військовими, на 14,1 % перевищував такий же показник у медичних сестер хірургічних відділень, а інтегральний показник психологічного компонента здоров’я в медичних сестер терапевтичних відділень був більшим на 19,7 %. Показники якості життя медичних сестер, які працюють з військовими, характеризуються достовірним кореляційним зв’язком з віком, дотриманням режиму харчування, кількістю нічних змін протягом місяця, наявністю в них хронічних захворювань. Висновки. Серед медичних сестер, які працюють у відділеннях стаціонарів з військовими, визначаються нижчі показники якості життя порівняно з медичними сестрами, які працюють із цивільним населенням. У медичних сестер терапевтичних відділень стаціонарів параметри як фізичного, так і психологічного компонентів здоров’я переважають такі в медичних сестер хірургічних відділень. На показники якості життя медичних сестер безпосередньо впливають соціально-демографічні, організаційні та професійні чинники.