ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ПАЦІЄНТІВ З ПОЛІТРАВМОЮ: СУЧАСНІ МЕТОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Попович, Д. В.; Гавліч, Ю. І.; Бойко, В. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Політравма є однією з найскладніших проблем у сучасній медицині та характеризується множинними ушкодженнями, що охоплюють кілька органів або систем організму. Цей стан супроводжується високим рівнем летальності й тривалим процесом відновлення, що потребує залучення мультидисциплінарної команди. Фізична реабілітація відіграє ключову роль у поверненні рухової активності, зниженні частоти ускладнень та покращенні якості життя пацієнтів. Мета роботи – проаналізувати сучасні методи фізичної реабілітації пацієнтів з політравмою та обговорити перспективи розвитку цього напрямку. Основна частина. У статті розглянуто основні методи фізичної реабілітації, такі, як кінезіотерапія та механотерапія. Кінезіотерапія передбачає виконання вправ, що спрямовані на відновлення м’язової сили, гнучкості та загальної координації пацієнта. Активні та пасивні вправи допомагають запобігти м’язовій атрофії і сприяють регенерації тканин. Механотерапія, своєю чергою, використовує спеціалізоване обладнання для поступового навантаження на ушкоджені ділянки тіла. Вона включає використання спеціальних тренажерів для покращення амплітуди рухів і відновлення м’язової сили. Цей метод підвищує ефективність відновлення та знижує ризик отримання вторинних травм, дозволяючи персоналізувати реабілітаційні підходи для кожного пацієнта. Фізична реабілітація при політравмі спрямована на комплексне відновлення пацієнтів, які отримали кілька серйозних ушкоджень одночасно, що вимагає багаторівневого підходу і присутності мультидисциплінарної команди. Основними моментами реабілітації цих пацієнтів є: мультидисциплінарний підхід (у реабілітації беруть участь фізичні терапевти, ерготерапевти, хірурги, травматологи, психологи та соціальні працівники); сучасні методи фізичної терапії (для поступового повернення рухової активності використовують терапевтичні вправи – від пасивних рухів до активних вправ). Варто відзначити необхідність психологічної підтримки, адже робота з психологом допомагає пацієнтам подолати стрес і тривожність, пов’язані з тривалим процесом відновлення. Сучасні методи фізичної реабілітації в поєднанні з технологічними досягненнями та індивідуальним підходом дозволяють підвищити ефективність відновлення пацієнтів з політравмою. Висновки. Фізична реабілітація пацієнтів з політравмою є невід’ємною складовою процесу відновлення, що сприяє поліпшенню рухових функцій та загальної якості життя. Використання сучасних методів, таких, як кінезіотерапія та механотерапія, забезпечує комплексний підхід до лікування і підтримку функціонального відновлення пацієнтів. Це сприяє зменшенню тривалості реабілітаційного періоду та покращує якість життя пацієнтів.