АНАЛІЗ УПРОВАДЖЕННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ПРАКТИК У МЕДСЕСТРИНСЬКИЙ ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС - Білобривка, В. Ю.; Андрейко, О. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Сучасна система медсестринської освіти відіграє визначальну роль у формуванні висококваліфікованих медичних працівників, які здатні впроваджувати передові методи і стратегії догляду за пацієнтами. Однак, з урахуванням постійних змін у медичній сфері та суспільних вимог, актуальність удосконалення медсестринської освіти стає очевидною. Одним із ключових аспектів удосконалення освіти є впровадження різних видів практик в освітній процес. Аналіз упровадження цих практик є важливим етапом для розуміння їх впливу на розвиток медсестринської практики та підготовку кваліфікованих фахівців. Ця дослідницька робота спрямована на вивчення різних форм практик, які впроваджують у медсестринську освіту, та їх впливу на професійний розвиток здобувачів вищої освіти. Шляхом аналізу практичного використання різноманітних методів і стратегій ми прагнемо визначити переваги, недоліки та можливості оптимізації даного процесу. Мета роботи – розкрити ефективність та впровадження різних форм і видів практик у медсестринську освіту та їх вплив на якість професійної підготовки. Окрім того, дослідження покликане виявити тенденції впровадження новітніх практик у медсестринську освіту, а також висвітлити перспективи їх подальшого розвитку. Результати даного аналізу можуть слугувати цінним внеском у вдосконалення програм медсестринської освіти та сприяти високій якості навчання в цій важливій галузі медичної практики. Основна частина. Сестри/брати медичні є важливою ланкою у сфері охорони здоров’я, без якої не можливі формування, підтримання, збереження і відновлення здоров’я громадян України. Сучасна модель підготовки медсестринського персоналу передбачає, що сестри/брати медичні – це фахівці з професійною освітою, які поділяють філософію сестринської справи, мають право займатися відповідною професійною діяльністю і творчо виконують медсестринський процес. Відомо, що ВООЗ розглядає сестринський персонал як реальний потенціал для задоволення зростаючих потреб населення в доступній медичній допомозі. Саме тому значну увагу МОЗ України сьогодні приділяє вдосконаленню середньої ланки медичних працівників, при цьому особливий акцент ставить на покращенні роботи сестер/братів медичних. Висновки. На наш погляд, проходження виробничих та переддипломних практик є вкрай важливим компонентом освітнього процесу, оскільки ступеневість освіти дає можливість набувати специфічних (фахових) навичок відповідно до рівня здобутої освіти. Освітньо-професійні програми, які ми проаналізували, вказують на те, що здобувачі вищої освіти мають можливість рівномірно і ступенево отримувати якісну підготовку відповідно до рівня освіти. Чітко, структуровано та логічно сплановано всі види проходження практики. На наш погляд, заслуговує на увагу розподіл функціональних обов’язків під час проходження переддипломної практики на останньому році навчання на ОПП «Сестринська справа» першого (бакалаврського) рівня освіти, оскільки здобувачі вищої освіти мають змогу працювати в різних відділеннях ЗОЗ на робочих місцях старших сестер медичних відповідних відділень. Також варто взяти до уваги проходження переддипломної практики здобувачами вищої освіти ОПП «Медсестринство» другого (магістерського) рівня освіти. Ці здобувачі під час проходження переддипломної практики працюють із заступниками генерального директора з медсестринства чи головними сестрами медичними.