СТАНДАРТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СЕСТРИ МЕДИЧНОЇ В ОРГАНІЗАЦІЇ КЛІНІЧНОГО ГЕМОТРАНСФУЗІЙНОГО ПРОЦЕСУ - Ушакова, В. О.; Кушнір, Р. Я. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Клінічна трансфузіологія є важливою складовою медичної допомоги пацієнтам, які потребують переливання крові та/або компонентів крові. Стандарти організації клінічного трансфузійного процесу гарантують переливання потрібного компонента крові потрібному пацієнту в потрібний час у правильному стані й відповідно до рекомендації його призначення. Мета роботи – ознайомити зі стандартами і принципами організації трансфузіологічної допомоги в закладі охорони здоров’я, які стосуються практичної діяльності сестри медичної закладу охорони здоров’я в процесі клінічного управління використанням еритроцитів, що забезпечує якість послуги з трансфузії та безпеку для пацієнта. Основна частина. Безпечне використання еритроцитарних компонентів крові з лікувальною метою вимагає забезпечення в закладі охорони здоров’я належної організації надання пацієнту послуги з трансфузії крові чи компонентів крові. Структури і медичні працівники, відповідальні за організаційні аспекти трансфузіологічної допомоги та клінічного трансфузійного процесу, включають керівництво лікарні, лікарняний трансфузіологічний комітет, лікарняний банк крові, лабораторію трансфузійної імунології і весь медичний персонал, залучений до переливання крові та/або компонентів крові, й системи гемонагляду. Сестра медична, яка здійснює переливання крові та/або компонентів крові пацієнту, разом із лікарем несе відповідальність за контроль ідентифікації пацієнта і продукту крові, правильну підготовку гемоконтейнера до трансфузії, перевірку сумісності пацієнта й дози еритроцитів, використання систем для трансфузії відповідно до рекомендацій виробника, клінічний нагляд за реципієнтом, своєчасність діагностики і лікування реакцій та ускладнень, пов’язаних із трансфузією, чітке документування клінічного трансфузійного процесу. Висновки. Розглянуті принципи організації трансфузіологічної допомоги і стандарти якості та безпеки клінічного трансфузійного процесу в закладі охорони здоров’я, який надає послуги з трансфузії крові та/або компонентів крові, відповідають сучасним науковим знанням і чинному законодавству, що стосується безпеки крові, вимогам Директив Європейської комісії, імплементованим на виконання зобов’язань Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони. Професійні дії сестри медичної, яка є активним учасником клінічного трансфузійного процесу, гарантують безпеку та ефективність використання продуктів крові в сучасній гемотерапії, забезпечуючи якість послуги з трансфузії крові та/або компонентів крові.