ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ ІМУНІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Волочій, Н. І.; Галіяш, Н. Б. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Імунізація є одним з найефективніших заходів у сфері охорони здоров’я, спрямованих на порятунок життів і зміцнення здоров’я. Мета роботи – вивчити досвід проведення імунізації в Україні та світі для висвітлення значення вагань щодо вакцинації серед населення та їх впливу на імплементацію програми масової вакцинації. Основна частина. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає імунізацію як процес набуття людиною імунітету або стійкості до інфекційних захворювань у результаті введення вакцини. На сьогодні список захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцинації, розширено до 25. В Україні протягом останніх 10 років через посилення антивакцинальних настроїв кількість вакцинованих дітей постійно зменшувалась: якщо у 2009 р. близько 80 % дітей до року було щеплено від поліомієліту і дифтерії, а 80 % однорічних – від кору, то у 2016 – 20 % від дифтерії та 45 % від кору. Більшість європейських країн підтримує політику добровільної вакцинації, хоча є країни, де вакцинація обов’язкова. Часто застосовують обмежувальні чи заохочувальні заходи для покращення рівня охоплення щепленнями. Незважаючи на незаперечне наукове розуміння корисності вакцин для громадського здоров’я, немає подібного консенсусу, коли справа стосується індивідуального вибору. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала антивакцинальні настрої однією з головних загроз людству. Вагання щодо вакцинації описують як континуум між повним прийняттям і прямою відмовою від імунізації, вони можуть стосуватись однієї або кількох вакцин. Серед чинників, що визначають прихильність до вакцинації, є впевненість у вакцинації, задоволеність і зручність. Висновки. Вакцинація в більшості країн світу безкоштовна і добровільна, проте питання, що стосуються довіри та прихильності до імунопрофілактики населення у світі, як і раніше, дуже актуальні. Вагання щодо вакцинації є небезпечним явищем, яке призводить до географічних спалахів епідемій у країнах як з високим, так і з низьким рівнем доходу та потребує уваги на мікро- і макрорівнях, щоб успішно подолати його. Довіра на різних рівнях системи важлива в боротьбі з ваганнями щодо вакцинації. Рівень прийнятності та охоплення щепленнями повинен бути значним, щоб програма масової вакцинації стала успішною.