АКТУАЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ «КЛІНІЧНА ЛАБОРАТОРНА ДІАГНОСТИКА» ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 223 «МЕДСЕСТРИНСТВО» - Мялюк, О. П.; Коробко, Л. Р.; Чижишин, Б. З.; Габор, Г. Г.; Копаниця, О. М. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Професія медсестри становить найбільшу кількість медичного персоналу в усьому світі, тому необхідно відповідально ставитися до освітньої траєкторії здобувачів спеціальності для забезпечення відповідних професійних компетенцій та програмних результатів навчання. Мета роботи – визначити необхідність викладання дисципліни «Клінічна лабораторна діагностика» для здобувачів спеціальності 223 «Медсестринство». Основна частина. Опрацьовуючи освітньо-професійні програми і посадові інструкції медсестер на робочих місцях, ми впевнились у потребі введення дисципліни «Клінічна лабораторна діагностика» для здобувачів спеціальності 223 «Медсестринство». З метою визначення, обов’язковою чи вибірковою повинна бути дисципліна, провели анкетування серед випускників першого і другого рівнів вищої освіти за спеціальністю 223 «Медсестринство». В онлайн-опитуванні взяли участь 224 респонденти, з них 123 випускники-бакалаври медсестринства й 101 випускник-магістр. Отримані дані свідчать про те, що на першому рівні вищої освіти здобувачі спеціальності 223 «Медсестринство» дисципліну «Клінічна лабораторна діагностика» повинні вивчати в обов’язковому порядку, а на другому – вона є вибірковим освітнім компонентом. Висновки. Одержані результати свідчать про необхідність введення дисципліни «Клінічна лабораторна діагностика» для здобувачів спеціальності 223 «Медсестринство»: на першому рівні вищої освіти – у вигляді обов’язкового освітнього компонента, а на другому – вибіркового, на розсуд здобувача.