СУЧАСНІ ФІТНЕС-ТЕХНОЛОГІЇ В ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЖІНОК - Назарук, В. Л.; Полівода, С. С. (Медсестринство, 2023)
У статті визначено поняття «технологія», «педагогічна технологія» «фітнес-технологія», «здоров’язбережувальна технологія». Проаналізовано ефективність використання технології занять оздоровчо-руховою активністю на свіжому повітрі й технології емоційної підтримки. Ми переконані, що для покращення здоров’я учасниць експерименту доцільно значну частину занять оздоровчо-руховою активністю проводити на свіжому повітрі. Проведення занять оздоровчо-рекреаційної спрямованості на свіжому повітрі сприяло тому, що знання та навички, отримані під час виконання цих вправ, можна успішно використовувати в різних сферах життя. Ми довели, що заняття просто неба забезпечують всебічний і гармонійний розвиток особистості жінки на основі комплексного виконання завдань фізичного, екологічного, валеологічного, естетичного та морального виховання. Також заняття фітнесом на свіжому повітрі забезпечують комплексне поєднання фізичних вправ і природних сил як основних засобів оздоровчо-рекреаційної діяльності. Крім того, ми застосували технологію емоційної підтримки учасниць експерименту через використання музики під час занять фітнесом. Також упровадили визначені здоров’язбережувальні технології, що сприяло покращенню рекреаційної діяльності. Показниками цього процесу були: значне поліпшення емоційного стану учасниць експерименту, більш сумлінне виконання ними фізичних вправ, підвищення їх рухової активності, розвиток відчуття прекрасного та естетичного, формування міжпредметних інтеграційних зв’язків.