ХРОНІЧНА ХВОРОБА НИРОК: АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОБЛЕМИ, ПРИЧИНИ І НАСЛІДКИ - Пасєчко, Н. В.; Крамаренко, Х. О.; Склярова, О. О. (Медсестринство, 2023)
Хронічна хвороба нирок є світовою соціально-економічною проблемою, приблизно 6 % від загальної захворюваності становлять захворювання нирок. Кількість хворих із термінальною нирковою недостатністю постійно збільшується, водночас зростає потреба в замісній нирковій терапії. Гемодіаліз є одним з методів лікування прогресуючої ниркової недостатності, завдяки якому небажані продукти обміну та зайву рідину з крові видаляють за допомогою апарата «штучна нирка».