ОСТЕОАРТРИТ: ЙОГО ПОШИРЕННЯ, ФАКТОРИ РИЗИКУ, КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ, ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ: (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Фіксман, Ф.; Креховська-Лепявко, О. М.; Локай, Б. А. (Медсестринство, 2023)
Остеоартрит – дегенеративне захворювання суглобів, при якому уражається хрящова тканина на суглобових поверхнях кісток з наступним ушкодженням усіх тканин, що утворюють суглоб (кісток, зв’язкового апарату, синовіальної оболонки), та яке поступово призводить до незворотних змін у суглобах. Доведено, що дане захворювання є основною причиною інвалідності та появи хронічного болю у близько 10 % чоловіків і 18 % жінок віком понад 60 років у всьому світі. Цей огляд літератури має на меті узагальнити сучасне розуміння остеоартриту, зокрема його поширення, факторів ризику, клінічних проявів, діагностики та лікування.