ОБСТЕЖЕННЯ ТА ОЦІНКА СТАНУ ЗДОРОВ’Я В ПРАКТИЦІ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ - Креховська-Лепявко, О. М.; Локай, Б. А.; Волков, Р. К. (Медсестринство, 2023)
Незважаючи на те, що оцінку стану здоров’я пацієнтів зазвичай проводять на регулярній основі, вона вимагає великої ретельності та уваги до найменших деталей. Правильність обстеження пацієнтів визначає кожен подальший крок на шляху до встановлення діагнозу, призначення лікування та затвердження плану догляду за хворими. Саме тому медичні сестри повинні володіти необхідними навичками для проведення оцінки стану здоров’я пацієнтів. У статті окреслено основні види оцінки стану здоров’я пацієнтів, які вивчають на заняттях з предмета «Обстеження та оцінка стану здоров’я людини», спрямованого на розвиток у студентів системних знань і розуміння концептуальних основ шляхом виконання систематичного збору анамнезу та комунікації з хворими для виявлення даних суб’єктивного й об’єктивного обстежень, аналізу і документування цих даних. Цілісну оцінку стану здоров’я пацієнтів розглядають з точки зору їх зміцнення, культури харчування, психічного здоров’я та розвитку. В ході вивчення цього предмета студенти оволодівають методами збору даних для проведення багатовимірної системної скринінгової оцінки стану здоров’я пацієнтів протягом усього життя. Дисципліна «Обстеження та оцінка стану здоров’я людини» є однією з основних для студентів, які навчаються в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України за програмою «Сестринська справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальності 223 «Медсестринство».