ВПЛИВ ТЕРАПЕВТИЧНИХ ВПРАВ НА ПЕРЕБІГ РЕВМАТОЇДНОГО АРТРИТУ - Марʼяш, В. В. (Медсестринство, 2023)
У статті проаналізовано вплив терапевтичних вправ на перебіг ревматоїдного артриту. Мета роботи полягала в розробці програми фізичної терапії для пацієнтів з ревматоїдним артритом та оцінці її ефективності за допомогою клінічного індексу активності захворювання (Clinical Disease Activity Index – CDAI). На основі теоретичного і практичного аналізу обґрунтовано застосування CDAI під час проведення лікування хворих на ревматоїдний артрит. При поєднанні стандартної терапії ревматоїдного артриту з апаратною фізіотерапією та індивідуальними терапевтичними вправами після лікування спостерігають кращий ефект відповідно до даних CDAI порівняно з групою, в якій проводили стандартне лікування згідно з уніфікованим клінічним протоколом. Терапевтичні вправи є ефективними методами у лікуванні пацієнтів з ревматоїдним артритом, не мають побічних ефектів на відміну від медикаментозного лікування та зменшують активність захворювання.