СУЧАСНІ СПОСОБИ ПРОФІЛАКТИКИ УСКЛАДНЕНЬ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ КЕСАРЕВОГО РОЗТИНУ – МОЖЛИВОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ - Garjak, S. M.; Sak, I. M.; Dobryanska, V. Yu.; Troyanenko, A. M. (Медсестринство, 2018)
Проблема інфекційних ускладнень після кесаревого розтину в сучасному акушерстві визначається високою материнською смертністю й інвалідизацією молодих жінок та коливається в межах 0,2–2,2 %. При цьому надзвичайно гостро постає проблема внутрішньолікарняних інфекцій (ВЛІ). Збудниками ВЛІ у породіль є переважно факультативні умовно-патогенні мікроорганізми (УПМ), набуваючи множинної стійкості до антибіотиків. Враховуючи періодичну зміну домінуючих збудників ВЛІ та їх антибіотикорезистентність, особливості профілактики цих інфекцій, а також розробка профілактичних та протиепідемічних заходів у операційній не можлива без встановлення їх дійсного рівня, постійного епідеміологічного і мікробіологічного моніторингу, розробки за їх результатами та впровадження протиепідемічних заходів.