НELICOBACTER РYLORI–АСОЦІЙОВАНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У СУЧАСНОМУ СТУДЕНТСЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ УКРАЇНИ - Radetska, L.; Pavlowa, K.; Kushnir, B. Yu. (Медсестринство, 2017)
Обстежено 182 студенти криворізьких вузів із метою виявлення у них захворювань органів шлунково-кишкового тракту та поширеності гелікобактерного інфікування. Констатовано високу частоту патології органів шлунково-кишкового тракту, гелікобактерного інфікування, а також наявність модифікуючих факторів ульцерогенезу (куріння, недотримання режиму дня та режиму харчування, спадковість, стреси). Рекомендовано при наявності диспептичного синдрому та неспецифічних факторів ульцерогенезу в студентів проводити детальне обстеження з діагностикою Helicobacter pylori.