ВПЛИВ НЕЙРОЛЕПТИКІВ НА ЗБІЛЬШЕННЯ МАСИ ТІЛА ПАЦІЄНТІВ З ПСИХІЧНИМИ РОЗЛАДАМИ - Yelena, O. (Медсестринство, 2017)
У статті розглянуто ключові питання, пов’язані з коефіцієнтом збільшення маси тіла у людей, які страждають від психічних розладів. Показано, що збільшення маси є поширеним побічним ефектом використання антипсихотичних препаратів, що досить швидко розвивається і складно контролюється. Збільшення маси, ймовірно, залежить від середнього терапевтичного дозування препарату. Ефект найбільш виражений при застосуванні клозапіну й оланзапіну; мінімальний при застосуванні арипіпразолу і зипразидону; і займає проміжне місце, порівняно з іншими антипсихотичними препаратами, в тому числі з антипсихотиками першого покоління.