ПРОГНОЗУВАННЯ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ВИРАЗКОВОЇ ХВОРОБИ ШЛУНКА - Pohorilets, I. M.; Kit, O. M. (Медсестринство, 2015)
Для визначення прогнозу клінічного перебігу виразкової хвороби шлунка, попередження ускладнень та вибору адекватного методу лікування авторами проведено морфофункціональні дослідження шлунка в 76 хворих. Комплексне клінічне дослідження та вивчення моторно-евакуаторної, секреторної функції й ступеня обсіменіння Helicobacter pylori шлунка дало можливість виявити групи ризику, прогнозувати клінічний перебіг захворювання, розробити показання до консервативного лікування, визначити його межі й своєчасно обгрунтувати необхідність хірургічного втручання в кожному конкретному випадку захворювання. Такий підхід до лікування хворих на виразкову хворобу шлунка дозволив значно покращити результати лікування та скоротити терміни реабілітації хворих із 45 до ЗО днів.