АДАПТИВНЕ ПЛАВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ДИСЦИПЛІНИ «АДАПТИВНИЙ СПОРТ» - Назарук, В. Л.; Новакова, Л. В.; Давибіда, Н. О.; Безпалова, Н. М. (Медсестринство, 2025)
Вступ. Сучасне суспільство все більше усвідомлює необхідність створення інклюзивного середовища, в якому кожна людина, незалежно від рівня функціональних можливостей, матиме змогу повноцінно реалізовувати себе в різних сферах життя, зокрема у фізичній культурі та спорті. У цьому контексті особливої актуальності набуває питання розвитку адаптивного спорту – напряму, що забезпечує доступ осіб з інвалідністю та порушеннями здоров’я до систематичних занять фізичною активністю, змагальної практики і соціальної інтеграції. Однією з найефективніших та найпоширеніших форм адаптивного спорту є адаптивне плавання. Його універсальність, доступність, позитивний вплив на різні системи організму, а також висока мотиваційна складова роблять цей вид спорту унікальним засобом фізичної реабілітації, психоемоційної підтримки та розвитку фізичних якостей у людей з різними нозологіями. Мета роботи – проаналізувати роль і значення адаптивного плавання в системі адаптивного спорту, а також визначити його потенціал як інструмент фізичної, психоемоційної та соціальної реабілітації. Основна частина. Адаптивне плавання – це форма рухової активності у водному середовищі, спеціально адаптована для осіб з інвалідністю або тимчасовими порушеннями функцій організму. Його основною метою є забезпечення фізичного розвитку, підтримка чи відновлення функціонального стану організму, а також створення умов для соціалізації та підвищення якості життя. Адаптивне плавання має цілу низку фізіологічних і психоемоційних переваг для людей з порушеннями здоров’я, а саме: зниження навантаження на суглоби та хребет; поліпшення координації рухів; активізація дихальної і серцево-судинної систем, що сприяє покращенню витривалості; зменшення м’язових спазмів та підвищення м’язового тонусу; поліпшення психоемоційного стану; зниження рівня тривожності й депресії. Висновки. Адаптивне плавання є надзвичайно ефективним засобом фізичної терапії, спорту та соціальної інтеграції осіб з інвалідністю. Воно сприяє покращенню фізичного здоров’я, розвитку соціальних навичок і формуванню активної життєвої позиції.