ОСОБЛИВОСТІ КОНТРАКТУРИ НИЖНІХ КІНЦІВОК - Цимбал, О. С.; Новакова, Л. В. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Контрактура (лат. contractura – стягування, звуження) – це обмеження амплітуди рухів у суглобі, спричинене патологічними змінами в м’яких тканинах. Очевидно, будь-яке обмеження пасивної рухомості призводить до зменшення активних рухів у суглобі. Повну відсутність як пасивних, так і активних рухів у суглобі через зрощення кісткових кінців називають анкілозом. Крім обмеження рухів, для контрактури також типовим є ще один симптом – рання атрофія м’язів, яка зазвичай має стійкий характер. Мета роботи – обґрунтувати причини обмеження амплітуди рухів у нижніх кінцівках. Основна частина. Контрактури поділяють на уроджені (є елементом різних вад розвитку опорно-рухової системи, таких, як клишоногість, кривошия, артрогрипоз, уроджена косорукість та ін.; такі контрактури часом бувають множинними і можуть поєднуватись з іншими аномаліями кінцівок) та набуті. Набуті контрактури – це обмеження рухів, яке виникає через місцеві травматичні, запальні, реактивні або дистрофічні патології в самому суглобі чи його навколишніх тканинах, таких, як шкіра, підшкірна клітковина, фасції, зв’язки, сухожилля, судини та нерви. Частота появи контрактур при травмах кінцівок становить 69 %, а при ортопедичних захворюваннях – 19 %. Контрактура будь-якого суглоба кінцівки, навіть якщо вона невелика, здатна викликати серйозні функціональні й статичні порушення. Наприклад, при контрактурах суглобів нижніх кінцівок пацієнти втрачають можливість вільно пересуватися. У тяжких випадках захворювання призводить до відставання хворої кінцівки у розвитку, деформації хребта і плоскостопості на здоровій нозі. Контрактури суглобів кисті стають очевидними та повністю дисфункціональними. Пальці перестають функціонувати, що обмежує самообслуговування і трудову діяльність. Висновки. Контрактура одного із суглобів кінцівки може викликати появу контрактури суміжного суглоба, що функціонально компенсує первинну деформацію. Така установка є функціонально-пристосувальною (компенсаторною). Спочатку ця контрактура має рефлекторний міогенний характер, проте згодом зазнають змін усі тканини в межах суглоба.