АНАЛІЗ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПРОФЕСІЙНУ ЯКІСТЬ ЖИТТЯ МЕДСЕСТЕР ОНКОЛОГІЧНИХ ВІДДІЛЕНЬ - Дейнека, Н. Д.; Марущак, М. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Виявлення прогностичних факторів якості професійного життя медсестер не тільки розширить існуючі знання, але й обґрунтує необхідність планування та розробки стратегій забезпечення професійної якості життя медичних працівників, що, зрештою, приведе до надання високоякісної медичної допомоги. Мета роботи – встановити професійну якість життя медсестер онкологічних відділень та проаналізувати фактори, що на нього впливають. Основна частина. У дослідженні брали участь 60 медсестер, яких поділили на групи залежно від профілю відділення, в якому вони працюють, стажу роботи за спеціальністю, віку, індексу маси тіла, а також залежно від наявності чи відсутності нічних змін та хронічних захворювань. Шкала (опитувальник) оцінки якості життя для професійних медичних працівників включала п’ять підшкал: задоволення від співчуття, задоволення від відчутної підтримки, рівень вигорання, рівень вторинного травматичного стресу та рівень моральних страждань. У медсестер, які працюють в онкологічних відділеннях терапевтичного профілю, рівень задоволення від співчуття вірогідно нижчий стосовно даних у медсестер поліклінічних (на 19,58 %) та хірургічних (на 12,73 %) відділень, а також рівень задоволення від відчутної підтримки у терапевтичних медсестер вірогідно менший проти значень хірургічних медсестер (на 14,74 %). Водночас у медсестер онкологічних відділень терапевтичного профілю рівень вигорання та рівень моральних страждань вірогідно вищі щодо таких даних у працівників поліклінічних відділень – на 27,45 і 15,99 % відповідно. На показники професійної якості життя медсестер онкологічних відділень впливають: стаж роботи (вірогідно вищі значення рівня вигорання, рівня вторинного травматичного стресу і рівня моральних страждань у медсестер з досвідом професійної роботи понад 10 років стосовно респондентів зі стажем роботи до 10 років); вік (вірогідно вищі значення рівня вторинного травматичного стресу в медсестер віком понад 40 років щодо респондентів віком до 40 років); наявність хронічних захворювань (вірогідно нижчі значення задоволення від співчуття та задоволення від відчутної підтримки, а також вірогідно вищий рівень моральних страждань стосовно респондентів без хронічних захворювань). Висновки. Вік медсестер, стаж роботи та хронічні захворювання в анамнезі впливають на професійну якість життя медсестер, що має важливе значення для забезпечення високоякісного догляду за пацієнтами.