ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ПАЦІЄНТІВ ПРИ ТРАВМАТИЧНОМУ УШКОДЖЕННІ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ - Попович, Д. В.; Сімора, Д. С.; Бойко, В. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Актуальним є питання фізичної терапії при травматичних ушкодженнях верхньої кінцівки за умов українського сьогодення, введення в процес реабілітації та висвітлення принципів роботи з пацієнтами цієї нозології. Наведено пояснення про травматизацію верхньої кінцівки, яка призводить до значного зниження якості життя пацієнта, принцип раннього початку своєчасних втручань, що відіграють основну роль у процесі відновлення та реадаптації. Мета роботи – проаналізувати методи фізичної терапії при травматичних ушкодженнях верхньої кінцівки та розробити ефективні індивідуальні плани реабілітації для відновлення функціональних можливостей пацієнтів. Основна частина. У статті описано основні методи, які можна застосувати при травматичних ушкодженнях верхньої кінцівки, і завдання, які потрібно виконати на кожному етапі реабілітації (іммобілізаційний, післяіммобілізаційний, відновний періоди). Для кожного етапу наведено рекомендації щодо вправ і процедур, а також висвітлено труднощі, з якими можуть зіткнутись фізичний терапевт і пацієнт у процесі відновлення. Фізична реабілітація пацієнтів при травматичних ушкодженнях верхньої кінцівки спрямована на відновлення рухомості, сили та функціональності ушкодженої ділянки. Основними її цілями є зменшення болю, поліпшення м’язового тонусу і координації, а також запобігання розвитку контрактур та обмеженню рухомості, головними етапами – ранній період відновлення (іммобілізація і зменшення набряку, лімфодренажний масаж та пасивні рухи, зменшення болю), основний період відновлення (активні рухи та зміцнення, терапевтичні вправи, техніки м’язової релаксації і масаж), заключний період відновлення (вправи на функціональність, тренування сили та витривалості, підготовка до повернення до професійної або спортивної діяльності). Індивідуально підібрана програма реабілітації допомагає ефективно відновити функції верхньої кінцівки та запобігти виникненню ускладнень. Висновки. Наголошено на важливості індивідуального підходу до кожного пацієнта і комплексного підходу до реабілітації та мультидисциплінарності, а також постійного професійного навчання і розвитку фізичного терапевта.