РОЛЬ ДИХАЛЬНИХ ТЕХНІК ПІЛАТЕСУ В ПОКРАЩЕННІ ФУНКЦІЇ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ПАЦІЄНТІВ З ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Рисич, Ю. М.; Мисула, І. Р. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Пілатес – популярна система фізичних вправ, яку розробив на початку XX ст. Джозеф Пілатес. До кінця століття пілатес став основою нового напряму фітнесу, відомого як Body&Mind. Він поєднує роботу розуму і тіла, що дозволяє досягти більшої ефективності в рухах та загальному фізичному розвитку. Сучасні види пілатесу активно інтегрують досягнення спортивної науки та медицини, що робить його ефективним засобом як загальної профілактики, так і реабілітації. Особливо цікавим є питання застосування пілатесу людьми із захворюваннями серцево-судинної системи, зокрема з артеріальною гіпертензією. Мета роботи – проаналізувати дані літератури щодо впливу специфічних дихальних технік, які використовують у методиці пілатесу, на пацієнтів з артеріальною гіпертензією. Основна частина. Пілатес – комплексна програма, спрямована на фізичне вдосконалення всього тіла. Порівняно з багатьма іншими техніками вона є високоефективною, особливо завдяки поєднанню фізичного навантаження з контролем дихання та концентрацією. Ця система вправ не тільки зміцнює м’язи, але і допомагає налагодити роботу серцево-судинної системи. Гіпертензія, що характеризується підвищенням артеріального тиску, є серйозним захворюванням, яке може призвести до виникнення таких ускладнень, як інсульти та інфаркти. Фізичні вправи як частина комплексної терапії відіграють важливу роль у контролі цього захворювання. Пілатес, завдяки своїм унікальним принципам, може стати ефективним засобом для поліпшення стану пацієнтів з гіпертонічною хворобою. Висновки. Дихальні техніки пілатесу є ефективними в покращенні функції дихальної системи та зниженні артеріального тиску в пацієнтів з гіпертензією. Включення цих вправ до програми реабілітації може сприяти поліпшенню якості життя таких пацієнтів та слугувати корисним доповненням до традиційного лікування.