ЛІКАР АРСЕН РІЧИНСЬКИЙ У БОРОТЬБІ ЗА САМОСТІЙНУ ДЕРЖАВУ УКРАЇНУ ТА ЦЕРКВУ - Мазур, П. Є.; Горошко, Є. Л.; Мазур, Л. П.; Мазур, О. П. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Арсен Річинський – лікар, громадський, церковний і політичний діяч, етнолог релігії, композитор, краєзнавець, педагог, фотограф. Початкову освіту здобув у сільській церковнопарафіяльній школі, далі – в Кременецькій гімназії, Кременецькому духовному училищі, Житомирській духовній семінарії. Є випускником Імператорського університету Святого Володимира в м. Києві (1918). Активно займався громадсько-політичною і просвітницькою діяльністю, маючи активну проукраїнську позицію. Зазнав переслідувань з боку польської та радянської окупаційної влади. Мета роботи – ознайомити молодших спеціалістів з медичною освітою, які становлять більшість медичної громадськості країни, з основними віхами життя і діяльності лікаря Арсена Річинського. Висновки. Арсен Річинський був підданий забуттю, і лише зі здобуттям Україною державної незалежності його ім’я отримало гідне пошанування.