ПРОБЛЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ ТА САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІЗ СЕРЕДНЬОЮ МЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ - Петрова, В. С. (Медсестринство, 2024)
Вступ. На сьогодні спостерігають тривожну тенденцію щодо скорочення загальної чисельності середнього медичного персоналу в системі медичного обслуговування населення. Співвідношення фахівців лікар – медсестра не відповідає потребам системи охорони здоров’я. Зменшення числа фахівців сестринської справи спричинює збільшення навантаження і, в кінцевому результаті, призводить до зниження якості роботи. Мета роботи – виявити проблеми професійного зростання майбутніх фахівців сестринської справи в медичному коледжі та обґрунтувати напрями їх розв’язання. Основна частина. Для досягнення поставленої мети і виконання завдань дослідження використано комплекс соціально-гігієнічних методів: контент-аналіз нормативних документів, статистичний метод, соціологічний метод – проведено анкетування студентів 2–4 курсів, які навчаються на базі Миколаївського базового медичного фахового коледжу Миколаївської обласної ради (всього 42 респонденти). Висновки. На основі систематизації інформації, отриманої в межах дослідження, визначено основні напрями, що сприяють професійному зростанню та самореалізації майбутніх фахівців сестринської справи. Важливим напрямом діяльності медичної організації є створення умов професійного зростання та самореалізації випускників. З метою забезпечення умов професійного зростання та самореалізації фахівців із середньою медичною освітою керівникам медичних організацій необхідно реалізувати низку заходів. До таких заходів належать: створення сприятливих умов праці, сучасне матеріально-технічне оснащення робочого місця, надання соціальних гарантій, сприяння формуванню позитивного психологічного клімату в колективі, застосування різних форм мотивації трудової діяльності. Встановлено, що основними напрямами, які сприяють професійному зростанню та самореалізації майбутніх фахівців сестринської справи, є вдосконалення діяльності освітніх організацій (медичних коледжів) у сфері професійної орієнтації, формування теоретичних знань і практичних навичок, сприяння працевлаштуванню та його моніторингу, активізація роботи медичних організацій щодо створення умов професійного зростання та самореалізації середнього медичного персоналу і спільна діяльність з розвитку особистісних та професійних якостей, адаптації молодих фахівців і сприяння процесу становлення середнього медичного працівника. Зібрані та систематизовані думки респондентів, опитаних у межах дослідження, є цінним матеріалом для формулювання рекомендацій щодо впровадження ідеї професійного зростання та самореалізації майбутніх фахівців сестринської справи в медичних коледжах і медичних організаціях.