АНАЛІЗ ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ У МЕДСЕСТРИНСТВІ. КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СЕСТРИ/БРАТА МЕДИЧНИХ - Безкоровайна, У. Ю.; Неділько, Р. В. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Перехід до триступеневого медичного обслуговування населення та реформування медичної системи в Україні, зокрема сфери медсестринства, ставлять нові вимоги до підготовки кадрів. Особливо це стосується надання первинної медичної допомоги в рамках сімейної медицини. Сучасні стандарти медсестринства переживають зміни, що вимагають підвищення якості освіти та розвитку нових навичок у медичних працівників. Медсестринство загалом є однією з найгуманніших і найпочесніших професій, проте водночас вимагає від своїх представників великої відданості та жертовності в роботі. Мета роботи – вивчити і проаналізувати нормативно-правову базу галузі охорони здоров’я, проаналізувати фахові компетентності, якими повинні володіти сестра/брат медичні після завершення навчання. Основна частина. У багатьох країнах існують законодавчі акти і регулятивні норми, які регулюють діяльність сестер/братів медичних. Ці закони зазвичай визначають їх права та обов’язки, стандарти професійної практики, кваліфікаційні вимоги, механізми ліцензування і сертифікації, а також відповідальність за порушення норм. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 19.03.2018 р. № 504, сестра/брат медичні входять до складу команди з надання медичної допомоги, працюють спільно з лікарем або під його керівництвом. Первинну медичну допомогу надає безпосередньо лікар, а окремі послуги можуть надавати сестра/брат медичні, які входять до складу команди відповідно до рівня кваліфікації. В інших країнах такі питання можуть бути регульовані іншими законами та правилами, але залишається загальна мета – забезпечення якості медичної допомоги та безпеки пацієнтів шляхом створення чітких правових рамок для медичного персоналу. Володіння ключовими компетенціями сприяє розвитку професійної мобільності сестри/брата медичних, оскільки вони можуть виконувати функції не лише медичного спрямування. Необхідно зазначити, що сестра/брат медичні, працюючи у первинній ланці охорони здоров’я, повинні володіти знаннями з багатьох галузей медицини, оскільки сімейну лікувальну практику потрібно розглядати як таку, що забезпечує тривалу опіку за здоров’ям громадянина й усіх членів його сім’ї незалежно від характеру хвороби, стану органів і систем організму в усі періоди життя людини. Ми надали рекомендації щодо покращення оволодіння спеціальними (фаховими) компетентностями під час проведення практичних занять із клінічних освітніх компонент. Висновки. Подальше дослідження цього аспекту полягає в розробці й упровадженні в освітній процес інноваційних методів спеціальної (фахової) підготовки майбутніх фахівців задля покращення набуття ними спеціальних компетентностей, що дасть змогу випускникам бути конкурентоспроможними на ринку праці.