РОЛЬ СЕСТРИ/БРАТА МЕДИЧНИХ ПРИ ПАТОЛОГІЇ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Безкоровайна, У. Ю.; Неділько, Р. В. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Цукровий діабет – одне з хронічних захворювань, частота якого у світі дуже швидко зростає. Останнім часом його стали розглядати як актуальну соціальну проблему. Це зумовлено збільшенням кількості осіб, які страждають від цієї хвороби. Мета роботи – проаналізувати роль сестри/брата медичних при складанні клінічного маршруту хворих на цукровий діабет 2 типу, надати рекомендації щодо функцій і компетентностей сестри/брата медичних при розробці та дотриманні клінічного маршруту пацієнтів. Основна частина. Загальна ситуація в Україні щодо захворюваності на цукровий діабет є критичною. На сьогодні в нашій країні налічується приблизно понад 1,3 млн людей, які хворіють на цукровий діабет. Більш ніж половина осіб із цією недугою не знає про свій діагноз, а 27,4 % українців взагалі ніколи не вимірювали рівня глюкози у крові. Клінічний маршрут пацієнта – це алгоритм його руху структурними підрозділами закладу охорони здоров’я (або різних закладів охорони здоров’я), які залучені до надання допомоги при конкретному стані або захворюванні. Зараз усе більше ведеться дискусій у медсестринській спільноті про розширені компетентності чи повноваження сестер/братів медичних відповідно до отриманого рівня освіти. Тому, на нашу думку, потрібно реально впроваджувати зміни в практичне медсестринство й адаптовувати його до європейських передових практик. Висновки. Можна констатувати, що профілактика і лікування цукрового діабету є безперервним процесом, який повинен бути інтегрованим у систему медичної допомоги, сконцентрованим на пацієнтові та включати інформацію щодо навчання «самоконтролю», взаємодопомоги і психологічної підтримки пацієнта. Міжнародна практика показує, що межа між професіями лікаря і сестри/брата медичних зміщується в напрямку надання більших повноважень медсестринському персоналу.