РЕКОНСТРУКТИВНА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВА ОПЕРАЦІЯ: ОСНОВНІ ДІАГНОСТИЧНІ ПРИНЦИПИ, ЯКИМИ ПОВИННА ВОЛОДІТИ МЕДСЕСТРА - Морозовська, Ю. О.; Прокопчук, О. В.; Даньчак, С. В. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Реконструктивна щелепно-лицева операція спрямована на відновлення функцій та естетики обличчя. Для успішного виконання операції важливо розуміти результати загального та біохімічного аналізу крові. Медсестра, яка здійснює догляд за пацієнтами після операції, повинна вміло аналізувати ці показники, сприяючи безпечному та швидкому їх відновленню. Мета роботи – дослідити результати роботи стоматологічного відділення щелепно-лицевої хірургії КНП «Центральна міська лікарня» РМР за 2023 р., ретельно вивчити загальний і біохімічний аналіз крові як важливий компонент операційного процесу, зокрема в контексті виявлення ризиків та ускладнень, оцінити роль медсестри в здійсненні догляду за пацієнтами, враховуючи її важливість у забезпеченні безпечного та успішного їх відновлення після операцій. Основна частина. Обстежено 130 осіб з патологією щелепно-лицевої ділянки. Вони проходили стаціонарне обстеження та лікування в стоматологічному відділенні щелепно-лицевої хірургії КНП «Центральна міська лікарня» РМР. Обстеження передбачало різноманітні лабораторні, інструментально-діагностичні та клініко-біохімічні дослідження. Пацієнтів поділили за причинами госпіталізації, а статистичний аналіз показав переважання травматичних ушкоджень. Супутні захворювання, виявлені в 11,4 % госпіталізованих, включали захворювання шкіри, захворювання органів дихання, захворювання серцево-судинної системи, захворювання опорно-рухового апарату та сполучної тканини. Основна частина дослідження полягала в аналізі груп пацієнтів, поділених за причинами госпіталізації, і вивченні їх лабораторних показників. Спостереження за пацієнтами з новоутвореннями в щелепно-лицевій ділянці показало, що середній їх вік перевищував 40 років, а жінки становили значну частину. При порівнянні лабораторних показників у групі пацієнтів із масивною крововтратою і неопластичним процесом виявлено значні відмінності в показниках крові, що обумовлюють необхідність проведення активних термінових заходів у разі масивної крововтрати. Узагальнені результати дослідження можуть бути корисними для уточнення підходів до обстеження і лікування пацієнтів з патологією щелепно-лицевої ділянки, зокрема при травматичних ушкодженнях та новоутвореннях. Висновки. Отримані знання про особливості патології щелепно-лицевої ділянки та її лікування є важливим ресурсом для медсестер, які відіграють ключову роль у здійсненні догляду за пацієнтами. Здатність визнавати і розуміти причини госпіталізації, враховувати супутні захворювання та виявляти розрізнені аспекти новоутворень дозволяє медсестрам надавати якісну й індивідуальну допомогу, сприяючи ефективному лікуванню і підтримці пацієнтів на шляху до одужання.