РОЛЬ МЕДСЕСТРИ – МЕНТОРА ШКОЛИ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ – В ПОКРАЩЕННІ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ТА ПІДВИЩЕННІ КОМПЛАЄНТНОСТІ ДО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ІЗ ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Радецька, Л. В.; Боб, А. О.; Рега, Н. І.; Славопас, В. А. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Протягом останніх десяти років хронічна серцева недостатність зайняла особливе місце у фокусі досліджень кардіологів. Поширеність її серед населення варіюється від 1 до 5 %, при цьому дані вказують на стійке збільшення кількості випадків хронічної серцевої недостатності в усьому світі. Мета роботи – вивчити можливості покращення роботи середнього медичного персоналу при наданні медичної допомоги хворим із хронічною серцевою недостатністю в умовах Центру первинної медико-санітарної допомоги з організацією Школи серцевої недостатності. Основна частина. У 2019 р. в Тернопільській центральній районній лікарні започатковано Школу серцевої недостатності, робота якої включала як безпосереднє спілкування з хворими, так і онлайн-навчання, зокрема через відеоконференції на платформах ZOOM, Google Meet та Viber. У дослідженні взяли участь 86 пацієнтів, переважно з III ФК (NYHA) серцевої недостатності. Основними причинами виникнення хронічної серцевої недостатності були ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія та вади серця. Навчання в Школі серцевої недостатності мало на меті підвищення обізнаності хворих стосовно хронічної серцевої недостатності, формування навичок самоконтролю, інформування про сучасні лікарські препарати, оптимізацію фізичної активності та співпрацю з медичним персоналом. Пацієнтам надавали рекомендації щодо дієти, лікування, самоконтролю, фізичних вправ та психологічної напруги. Якість життя оцінювали за допомогою Міннесотського опитувальника якості життя (MLHFQ). Висновки. Встановлено, що інтегральні показники якості життя обернено пропорційні функціональному класу хронічної серцевої недостатності й залежать від психоемоційної сфери та фізичного функціонування.