ЗАХИСТ ЕМОЦІЙНОГО ЗДОРОВ’Я: ВИВЧЕННЯ ТРИВОЖНОСТІ СЕРЕД СТУДЕНТІВ-МЕДСЕСТЕР - Даньчак, С. В.; Господарський, І. Я.; Славопас, В. А.; Прокопчук, О. В. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Робота медсестри в умовах війни або конфлікту ставить особливі вимоги до її емоційного стану. Мета роботи – вивчити рівень тривожності у студентів-медсестер та визначити шляхи його регуляції. Основна частина. У роботі проаналізовано анкети 19 студентів І курсу, 9 студентів ІІ курсу, 10 студентів ІІІ курсу і 10 студентів ІV курсу Навчально-наукового інституту медсестринства Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. Результати показали, що третина майбутніх медсестер має високий рівень реактивної тривожності, а половина з них – середній рівень особистісної тривожності. Зниження рівня тривожності було помічено у четвертокурсників порівняно з першокурсниками, що свідчить про розвиток емоційної стійкості в процесі навчання. У майбутніх медсестер спостерігали високий рівень тривожності, пов’язаний з передчуттям небезпеки або невдачі у навчанні та професійній діяльності. Висновки. Дослідження підтверджує високий рівень тривожності у студентів-медсестер, а також ефективність навчання в її зменшенні. Психологічна підтримка і розвиток навичок регуляції тривожності можуть покращити психологічне благополуччя та підвищити ефективність професійної діяльності цих медичних працівників.