ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ МЕДСЕСТРИ В МАНІПУЛЯЦІЙНОМУ КАБІНЕТІ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОБІЧНИХ ПРОЯВІВ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ У ПАЦІЄНТІВ - Корневич, В. О.; Прохоренко, О. О. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Анафілаксія – це алергічне захворювання із життєво небезпечними респіраторними та серцево-судинними симптомами, що вимагає негайного лікування. Оскільки виникнення анафілаксії є непередбачуваним, визначення її частоти і характеру є важливим для прогнозу, профілактики та лікування. Мета роботи – оцінити пацієнтів із симптомами, діагнозом і лікуванням, що вказують на анафілаксію, в маніпуляційному кабінеті різних відділень: терапевтичного, хірургічного, ортопедично-травматологічного, відділення реанімації та інтенсивної терапії, описати тяжкість анафілактичної реакції, симптоми і лікування, яке провела медсестра в маніпуляційному кабінеті. Основна частина. Проспективне дослідження проводили на основі аналізу анкет медсестер маніпуляційного кабінету вищезгаданих відділень. Поширеність анафілаксії впродовж життя в загальній популяції оцінюють приблизно в 0,05–2,00 % зі змінними показниками захворюваності – від 1,5–7,9 випадку на 100 000 людино-років у Європі до 42 випадків на 100 000 людино-років у США. Найтяжчі випадки анафілаксії зазвичай пов’язані із симптомами з боку серцево-судинної та дихальної систем. Однак діагностика анафілаксії може бути складною у пацієнтів з багатьма симптомами, без певного алергологічного анамнезу і за відсутності проявів з боку шкіри та слизових оболонок. Гострий початок анафілаксії, варіабельність симптомів та їх швидкоплинний і непередбачуваний характер можуть створювати проблеми в діагностиці й наданні вчасної допомоги. Препаратом першої лінії лікування анафілаксії є адреналін, але, як показує дослідження, не всі пацієнти отримують це лікування. Висновки. Анафілаксія – це серйозна, небезпечна для життя реакція генералізованої або системної гіперчутливості. Більшість симптомів анафілаксії проявляється гостро та прогресує за короткий період часу. Тому важливо, щоб медсестри маніпуляційного кабінету, які першими помічають зміни стану пацієнта, могли встановити діагноз анафілаксії та/або анафілактичного шоку і надати екстрену/невідкладну медичну допомогу згідно з протоколом.