ТАНЦЮВАЛЬНО-РУХОВА ТЕРАПІЯ ЯК ЗАСІБ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ - Назарук, В. Л.; Дністрянська, М. В. (Медсестринство, 2023)
У статті на основі наукової літератури проаналізовано використання танцювально-рухової терапії як ефективного засобу фізичної терапії. Висвітлено погляди сучасних учених на танцювально-рухову терапію. З’ясовано, що танець ефективно покращує емоційний, психологічний та фізичний стан людини. Проаналізовано вплив танцювально-рухової терапії в комплексі реабілітаційних заходів у людей, які мають гіпертонічну хворобу. Танцювально-рухову терапію проводили за допомогою спеціально розробленої та науково обґрунтованої програми занять. На основі виконаних досліджень для людей, які страждають від гіпертонічної хвороби, складено програму танцювально-рухової терапії. У процесі дослідження доведено ефективність застосування такими пацієнтами рухів повільного бального танцю. Описано позитивний вплив танцювально-рухової терапії на серцево-судинну систему та весь організм людини в цілому. Визначено, що спеціальні танцювальні рухи сприяли зменшенню маси тіла учасників та покращенню показників функціонального стану серцево-судинної системи.