ВІКОВІ Й СТАТЕВІ ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ФАКТОРІВ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ ТА БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ - Ільчишин, О. В.; Рега, Н. І. (Медсестринство, 2023)
У статті розглянуто фактори ризику розвитку хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) та бронхіальної астми (БА) у пацієнтів різних вікових груп і статей на основі аналізу вітчизняних та зарубіжних джерел. Отримані дані вказують на те, що захворюваність на ХОЗЛ прямо залежить від розповсюдженості тютюнокуріння і професійних шкідливостей, але хворобу можуть викликати й інші шкідливі чинники. Розвитку ХОЗЛ сприяють генетичні аномалії, порушення розвитку легень та прискорене старіння. Основними факторами ризику розвитку БА є чинники, які зумовлюють виникнення астми, і чинники, що сприяють розвитку її загострень. Поширеність БА на даний час недооцінено. Загалом перебіг БА в осіб старшого віку тяжчий та асоціюється з вищою коморбідністю. Саме тому своєчасне діагностування БА не лише сприяє зниженню інвалідизації та підвищенню ефективності лікування, але й допомагає уникнути додаткових фінансових витрат сім’ї і системи охорони здоров’я.