ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ МЕДСЕСТРИНСЬКОГО ДОГЛЯДУ ШЛЯХОМ ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЩОДО ДОТРИМАННЯ ПАЦІЄНТАМИ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ - Мірошнік, Г. О. (Медсестринство, 2023)
У дослідженні підтримано думку про те, що здоров’я людини є тією категорією, яка, поряд із життям, становить основу, ядро соціальних цінностей людини. Перелічено такі основні компоненти здорового способу життя, як: підвищення захисних сил організму завдяки відповідній поведінці, розумний режим праці та відпочинку; раціональне харчування; фізична активність; особиста гігієна; регулювання психоемоційного стану; сексуальна культура; медичні консультації за потреби; профілактика і боротьба зі шкідливими звичками; уникнення самолікування. Розгляд проблем формування здорового способу життя як складової державної молодіжної політики є надзвичайно актуальною проблемою сучасного суспільного розвитку та, зокрема, сучасного державного управління. Наголошено на тому, що профілактична діяльність медсестринського персоналу, діяльність щодо збереження і зміцнення здоров’я населення повинні бути широкими, різноманітними та самостійними і не тільки полягати в наданні допомоги лікарю, медико-освітній роботі, а й охоплювати навчальну та консультативну діяльність. Велика самостійність та активність у цьому напрямку сприятимуть і підвищенню престижу професії медичної сестри, збільшать рівень її самоповаги та поваги з боку пацієнтів.