«ПРИЗНАЧЕННЯ – ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА – РОЗЧАРУВАННЯ?»: ВИКЛАДАННЯ КУРСУ «НІМЕЦЬКА МОВА ДЛЯ МЕДИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ» - Beck, G. (Медична освіта, 2020)
Уcтатті висвітлено проблеми викладання німецької мови для медико-орієнтованих спеціальностей. Зважаючи на високий попит на кваліфікований персонал у німецькій системі охорони здоров’я, українські медсестри охоче приймають пропозиції на роботу за кордоном. Передумовою для отримання цієї роботи є мовний тест, який демонструє знання німецької мови на рівні B2 згідно із загальною європейською мовною системою (CEFR). Підготовка до тесту здійснюється на курсах професійної мовної підготовки, зазвичай під назвою «Німецька для фахових медичних професій» як іноземної/другої мови (GFL/GSL). Однак процес викладання зазнає значних труднощів через відсутність належного досвіду в галузі медсестринства та медицини. На основі власного досвіду автор аналізує виклики для викладачів, водночас намагається окреслити результати підготовки майбутніх фахівців до викладання цього курсу. У статті означено, що в процесі навчання посилена та орієнтована підготовка викладачів мови має головне значення і потребує тісного звʼязку у формі міждисциплінарної співпраці з кафедрами медицини та професійної сестринської справи.