КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ - Synyshyna, V. M. (Медична освіта, 2020)
У статті здійснено аналіз наукових доробок провідних науковців з обраної теми та виокремлено провідні ідеї, концепції, ключові дефініції дослідження. Актуалізовано створення належних психодидактичних умов у закладах вищої освіти, які слугують основою для формування професійно-значущих компетентнісних якостей, розвитку особистісного творчого потенціалу та активної громадської позиції в майбутніх практичних психологів. Аргументовано, що вибудувана на концептуальних засадах професійної підготовки освітня система уможливлює ефективне змістове наповнення навчальних дисциплін, а відтак результативні фундаментальні знання, професійно-спрямовані уміння, поглиблені навички, фахові норми і цінності, які мають найвищий ступінь узагальнення суспільних явищ та процесів. Доведено, що в концепції дослідження практичної психології поєднані професійне методологування, філософські та загальнонаукові принципи й науково-методологічні підходи, які направлені на розкриття майбутньої професійної діяльності. Окреслені концептуальні засади професійної підготовки дозволяють видозмінити освітній процес у вищій школі відповідно до індивідуальних потреб майбутніх практичних психологів. Запропоновано здійснення методологічного аналізу освітнього феномена практичної психології у закладах вищої освіти на чотирьох основних рівнях: філософсько-теоретичному (еволюційно-теоретичне становлення фахівця та його дієве функціонування), методологічному (формування системи світоглядних та смислових індивідуальних установок для реалізації власних освітніх умінь і навичок), конкретно-науковому (набуття фундаментальних знань про власну професійну діяльність) та технологічному (результативне використання методик і технік дослідження для отримання правдивого емпіричного знання). Зроблено висновок про важливість окреслення концептуальних засад у системі професійної підготовки майбутніх практичних психологів.