СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ - Sopiha, M. О.; Pylypyshyn, О. І. (Медична освіта, 2020)
Стаття присвячена висвітленню соціально-психологічних методів, які сприяють забезпеченню якості освіти у системі професійно-педагогічної підготовки майбутніх фахівців медичної галузі. На прикладах проілюстровано кілька видів методів, які дозволяють досягти ефективності цього процесу, проаналізовано основні напрями впровадження цих методів у процес професійної підготовки. Відзначається, що однією з ключових проблем професійної освіти є забезпечення оптимальних психологічних умов для їх особистісного включення в процес засвоєння знань, де можна виділити внутрішні і зовнішні чинники впливу на якість і ефективність освіти. До внутрішніх факторів можна віднести систему цінностей, мотивацію, індивідуально-психологічні вікові особливості, рівень розвитку пізнавальних процесів особистості студента. До зовнішніх факторів належать такі, як: 1) обставини життя і діяльності того, хто навчається; 2) психолого-педагогічні умови освітнього процесу; 3) соціально-психологічні умови освітнього процесу; 4) використовувані освітні технології. У статті проаналізовано традиційні та активні методи навчання. У дослідженні наголошено на необхідності системного впровадження соціально-психологічних методів, використання новітніх форм, оновлення змісту, засобів, принципів та методики навчання у навчальний процес закладів вищої освіти задля підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців медичної галузі.