ЛІНГВІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СТУДЕНТСЬКОГО КОНСПЕКТУ ЯК СПЕЦИФІЧНОЇ ЧАСТИНИ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Koshil, N. Ye.; Rybina, N. V.; Hyryla, O. S. (Медична освіта, 2020)
Стаття присвячена аналізу специфіки написання студентами конспекту шляхом аналізу його мовних особливостей. Автори вивчають комунікативну та жанрову природу навчального конспекту і пропонують класифікацію студентських конспектів за різними ознаками. Проведено узагальнення та аналіз основних видів мовленнєвих жанрів, притаманних лекційним записам студентів. Зокрема, виявлено переважаючу кількість інформативних конспектів. У рамках написання роботи авторами було проведено опитування з метою визначення рівня навичок та вмінь студентів у сфері створення конспектів та виявлення найпопулярніших форм його написання. Аналіз багаторівневих критеріїв дозволив авторам запропонувати функціонально орієнтовану типологію конспектів студентів, яка враховує зовнішнє їх оформлення, специфіку інформативно-семантичного вираження та складу, а також лексичні та граматичні показники, у тому числі синтаксичні характеристики і розділові знаки. У роботі також було розглянуто роль автора в імплементації форми написання конспекту як учасника спілкування, котрий прагне до успішної комунікації з лектором. Увага приділяється структурним, словниковим та синтаксичним компонентам конспектів. Проведене дослідження показало, що студентів не навчали, як правильно робити конспект ні в школі, ні в університеті, і переважаюча кількість студентів вивчала процес та способи написання конспектів самостійно. Це дало авторам можливість вважати, що ця тема є необхідною частиною навчальної програми для введення в курс першого року навчання студентів в університетах різних типів.