МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ МЕДИЦИНИ ДО ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Humeniuk, V. V. (Медична освіта, 2020)
Вимоги суспільства до рівня підготовки майбутніх магістрів медицини до педагогічної діяльності, здатних вдосконалювати освітній процес на основі сучасних технологій, прийомів і засобів навчання в умовах динамічного переходу від теоретичного навчання до самостійної професійної діяльності, акцентують увагу на перегляді цілей, змісту освітнього процесу в закладах вищої педагогічної освіти з підготовки магістрів медицини до педагогічної діяльності, особливо на методології розвитку досвіду педагогічної діяльності на всіх етапах навчання. Важливим аспектом процесу формування готовності майбутніх магістрів медицини до педагогічної діяльності в умовах закладів вищої медичної освіти є вибір сукупності методологічних підходів і відповідних їм принципів, що впливають на вибір способів і засобів навчання, побудову цілісного процесу професійної підготовки. Розглядаючи формування готовності до педагогічної діяльності як складний і багатоаспектний процес, повноцінне вивчення якого не може здійснюватися з однієї позиції, необхідним є звернення до аксіологічного, системного, компетентнісного, синергетичного, діяльнісного та культурологічного підходів. Вивчивши проблему високоякісної підготовки майбутніх магістрів медицини до успішної самостійної педагогічної діяльності, узагальнили, що цей процес стане ефективнішим за умови, якщо професійне становлення майбутніх магістрів медицини буде відбуватися як результат їхнього внутрішнього руху на основі рефлексії, самоаналізу власної педагогічної діяльності та розвитку внутрішньої мотивації до самовдосконалення і набуття педагогічного досвіду. Це, водночас, зумовлює необхідність удосконалення процесу теоретичної підготовки майбутніх магістрів медицини, зокрема впровадження технологій діяльнісного типу, спрямованих на розвиток особистісних і професійних якостей майбутніх викладачів у закладах вищої медичної освіти.