ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ДЕФІНІЦІЙ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ МОЛОДШИХ СПЕЦІАЛІСТІВ СЕСТРИНСЬКОЇ СПРАВИ У КОЛЕДЖАХ - Demianchuk, М. R. (Медична освіта, 2020)
У статті аргументовано, що в сучасній професійній підготовці майбутніх фахівців сестринської справи різних кваліфікаційних рівнів нині використовується усталений поняттєво-термінологічний апарат, витоки якого мають глибокі історичні корені. На основі теоретичного аналізу наукових літературних джерел та поняттєво-термінологічного синтезу встановлено, що дефініція «медсестра» («nurse») походить від латинського «nutricius», що означає догляд за тими, хто страждає. На основі компаративного аналізу відображено порівняльно-історичний шлях становлення професії медичної сестри. За основу взято п’ятиетапну періодизацію становлення та розвитку медсестринства (за М. Шегедин). Конкретизовано, що в первісному періоді, який тривав з найдавніших часів до V ст. н. е., робота, яка відображала деякі функції сучасної медичної сестри, розглядалася як стихійний догляд, а не як професія; період середньовіччя відзначався функціонуванням спеціалізованих закладів з догляду за хворими; під час класичного періоду відбулося зародження сестринської справи та сестер милосердя; неокласичний період ознаменувався розробкою наукових концепцій організації системи підготовки медичних сестер; у сучасний період запроваджено ступеневу медсестринську освіту. У різні історичні періоди для позначення функціональних характеристик осіб, які визначають сучасну професійну діяльність медичної сестри, використовувалися такі терміни: «диякониця», «стариця», «сиділка», «сестра милосердя», «дочка милосердя», «медична сестра». Надзвичайно важливою подією в розвитку світового медсестринства було визнання медсестринського персоналу Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 1983 р. як самостійного і рівноправного в системі охорони здоров’я, а також офіційне визначення поняття «сестринська справа», яку розглянуто як діяльність, спрямовану на вирішення проблем індивідуального та громадського здоров’я населення в мінливих умовах навколишнього середовища.