РОЛЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ У БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ ЛАТВІЇ - Zenčaka, Andra (Медична освіта, 2020)
Вирішальним фактором економічного розвитку Латвії є конкурентоспроможні ресурси робочої сили, для підготовки яких важлива якість професійної освіти, її відповідність тенденціям розвитку галузей економіки та попиту на ринку праці. Однією з глобальних соціально-економічних проблем ХХІ століття в розвинених країнах є старіння населення, завдяки впливу якого стає важливим значення професійної освіти дорослих, оскільки зміни в демографічній структурі населення означають, що потреби ринку праці все частіше задовольняються ресурсами людей пенсійного віку. В даний час на ринку праці домінує попит на працівників із вищою освітою, що вказує на його якісний розвиток і важливість вищої професійної освіти в аспекті старіння населення. На думку авторів, існуючу систему професійної освіти потрібно вдосконалити, повністю інтегруючи в неї освіту дорослих, що послужило би одним із основних елементів системи підтримки для створення високоякісного державного бізнес-середовища та стимулювало би досягнення національних економічних цілей. Проаналізовано систему професійної освіти та видів її здобуття в Латвії як одного з факторів, які сприяють створенню високоякісного бізнес-середовища, що забезпечує якість наявної робочої сили. В результаті досліджень автори продемонстрували доречність між впровадженням вищої професійної освіти та якістю бізнес-середовища. Рекомендації щодо впровадження високоякісної вищої професійної освіти надаються з метою забезпечення відповідності наявної робочої сили вимогам національної економіки і ринку праці, а також створення високоякісного бізнес-середовища.