РОЛЬ НАУКОВОГО ГУРТКА У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ - Rodionova, V. V.; Hlyniana, L. A.; Hashynova, K. Yu.; Razumnyi, R. V. (Медична освіта, 2020)
У сучасних умовах реформування вищої освіти має місце перерозподіл навчальних годин із зменшенням лекцій і практичних занять та збільшенням навантаження для самостійної підготовки студентів. У підготовці лікарів практична складова підготовки залишається чи не найбільш вагомою. Видами навчальної діяльності студентів згідно з навчальним планом є лекції, практичні заняття і самостійна робота студентів. Вагоме місце у процесі навчання дисципліни займає самостійна робота студентів. Для заохочення студентів у набутті практичного досвіду роботи із хворим, виконанні наукової роботи тощо слід запропонувати участь студентів у роботі наукових гуртків на кафедрах. Під час підготовки засідань гуртка та його проведення викладач більш глибоко знайомиться з активними та цілеспрямованими студентами, які прагнуть не тільки поглиблювати свої знання у позааудиторний час, але й залучаються до виконання наукової роботи, беруть участь у проведенні олімпіад, готують наукові роботи для участі у вузівських та всеукраїнських конкурсах наукових робіт. Студентський науковий гурток є повноцінним позааудиторним методом підготовки студентів. Участь студентів у роботі наукових гуртків сприяє науково-дослідницькій діяльності, формуванню творчих здібностей, підвищенню загальної самооцінки та самореалізації студентів. Важливою умовою формування якісної освіти є розвиток творчої складової фахівця з підтримкою в нього пізнавальної активності та самостійності, що підтримує професійний ріст майбутнього лікаря.