ІДЕЙНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНИХ ЛІКАРІВ: ФІЛОСОФСЬКО-БІОЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Khrystenko, O. M. (Медична освіта, 2020)
Завдання сучасної вищої медичної освіти в Україні – забезпечити професійну підготовку майбутніх лікарів згідно з відповідними принципами філософії та біоетики, що передбачають знання, цінності, ставлення та поведінку в межах категорії «моральна відповідальність лікаря». Ця стаття присвячена основним сучасним філософським та біоетичним концепціям, пов’язаним із моральною відповідальністю лікаря за життя людини, а також аналізу їх аксіологічної сутності. Методи дослідження: контент-аналіз та порівняльний аналіз. Феміністська біоетика прагне показати особливу, виняткову цінність духовного світу жінки; водночас враховується залежність її соціального становища від традиційного патріархального суспільства. Відтак, коли йдеться про аборт, інтереси жінки є домінуючими. На противагу, консерватори та християни захищають право ненародженої дитини на життя. Але нині секуляризм, більш радикальний у Європі, ніж деінде, пропонує виключити релігійну віру та її вираження із суспільного життя. Прагнучи бути законним суддею релігійної сфери, секуляризм вимагає не просто відокремлення від релігії, а контролю над нею. Крім того, існує серйозна дискусія щодо моральності абортів за умов певних медичних показань, припущень чи прогнозів. Наприклад, щодо плода з синдромом Дауна. З одного боку, це серйозне генетичне захворювання, яке може спричинити важке життя дитини та її батьків. З іншого боку, ці особливі діти навіть можуть бути дуже талановитими та досягати великих успіхів у різних сферах суспільного життя, особливо у мистецтві та спорті. Отже, визначено, що ідейні основи сучасного лікаря повинні базуватися на системі гуманістичних цінностей. Це означає, що здоров’я, безпека та життя людини, у тому числі ненароджених дітей, повинні бути прийняті як найвищі цінності. Моральна відповідальність лікаря є пов’язаною з упровадженням цих цінностей у практику.