ПРИНЦИПИ ПІДГОТОВКИ СПІВРОБІТНИКІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Shostak, L. Y. (Медична освіта, 2019)
На основі досвіду організації і проведення навчання співробітників Національної поліції з домедичної допомоги за програмою «Перший на місці події» сформульовано ключові принципи такої підготовки, які лежать в основі довготривалих знань і практичних навичок, спрямованих на порятунок людини у невідкладному стані. Основним принципом підготовки з домедичної допомоги співробітників Національної поліції є її стандартизованість у різних навчальних закладах і навчальних відділеннях. До правил такої стандартизації належать: наявність уніфікованої матеріально-технічної бази, відповідних навчальних приміщень, підготовлених за стандартною програмою інструкторів з надання домедичної допомоги, наявність єдиних навчально-методичних матеріалів. Другим принципом є системний підхід. Він полягає в чіткому усвідомленні ролі поліцейських у системі спадкоємного надання допомоги постраждалим і хворим з урахуванням існуючої системи екстреної медичної допомоги як в одиничних, так і в масових випадках, що досягається шляхом спільних з рятувальниками і медиками тренувань. Третім принципом є запровадження для поліцейських системи безперервності освіти з домедичної допомоги. Впровадження зазначених принципів є запорукою довготривалих знань і практичних навичок, спрямованих на порятунок людини у невідкладному стані, адже світова статистика вказує, що найшвидше на місце події прибувають саме поліцейські. Навчання співробітників Національної поліції з домедичної допомоги є важливим елементом їх службової підготовки. Запровадження принципів стандартизації підготовки поліцейських з домедичної допомоги, системного підходу та безперервності освіти є запорукою успішного виконання ними як поставлених завдань, так і рятування життя особам у невідкладному стані.