ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОВЕДЕННЯ ЛІКАРСЬКОЇ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ З ВНУТРІШНЬОЇ МЕДИЦИНИ У СТУДЕНТІВ 4 КУРСУ МЕДИЧНИХ ВУЗІВ В УМОВАХ БОЛОНСЬКОГО ПРОЦЕСУ - Воробйов, Є. О.; Шевченко, Т. І.; Сорокіна, С. І.; Кудря, І. П.; Шапошник, О. А. (Медична освіта, 2013)
Проведення виробничої практики на 4 курсі вищих медичних навчальних закладів України є важливим етапом у формуванні та становленні майбутнього лікаря. В умовах переходу до Болонського процесу розроблена нова програма виробничої лікарської практики, основні положення якого не завжди мають перевагу порівняно з досвідом минулих років. Згідно з новою програмою, обсяг необхідних практичних навичок, якими повинен оволодіти студент, був значно скорочений. Виробнича практика студентів 4 курсу проводиться після закінчення семестру, частіше у період відпусток. Тому наван- таження на одного викладача значно збільшується, але аудиторні години при цьому не виділяються. Також вдвічі скоро- тилась тривалість роботи у відділеннях терапевтичного профілю, що негативно відбивається на рівні опанування про- фесійних навичок та вмінь. На нашу думку, організація проведення виробничої практики минулих років була більш оптимальною. Тісна співпраця лікарів практичної охорони здоров’я і викладачів медичних вузів мала позитивний вплив на якість підготовки майбутніх фахівців. Потребують перегляду організаційні питання проведення підсумкового контролю засвоєння модуля лікарської вироб- ничої практики.