ДОСВІД ПІСЛЯДИПЛОМНОГО НАВЧАННЯ З ГІНЕКОЛОГІЧНОЇ ЕНДОСКОПІЇ ПРИ ОДЕСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ - Запорожан, В. М.; Гладчук, І. З.; Волянська, А. Г.; Рожковська, Н. М. (Медична освіта, 2013)
Метою дослідження було провести аналіз досвіду післядипломного навчання з гінекологічної ендоскопії на циклі спеціалізації “Ендоскопія” (для лікарів-гінекологів) для удосконалення і підвищення ефективності та якості навчаль- ної програми. Унавчальних групах не повиннобути більше 2–3 лікарів-курсантів. Лише за таких умовможна досягнути такогорівня підготовки, щоб самостійно визначати показання та протипоказання до ендохірургічних втручань при гінекологічних захворюваннях, а також виконувати операції І–ІІ рівня складності. Щоденно під час навчання завдяки малокомплектності групи всім курсантам була надана можливість участі в опера- ціях як асистентів на початку навчання, і як хірурга – при завершенні циклу. Також курсанти є носіями інформації, про що свідчить той факт, що в деяких випадках пройшли курс навчання декілька співробітників з одного закладу або з одного міста. Впровадження наведених заходів дозволить значно підвищити рівень підготовки фахівців та якості медичної допомо- ги населенню України.