АНТИПЛАГІАТНА СТРАТЕГІЯ ЕКСПЕРТИЗИ ДЕКІЛЬКОХ НАУКОВИХ ПРАЦЬ: АВТОРСЬКІ АЛГОРИТМИ ОДНОМОМЕНТНОЇ ПЕРЕВІРКИ ТЕЗ ДОПОВІДЕЙ СТУДЕНТІВ ТА МОЛОДИХ ВЧЕНИХ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ БЕЗ ВТРАТИ ВАЛІДНОСТІ - Nakonechnyj, A. Yo.; Vergun, A. R.; Nehrych, T. I.; Yagelo, S. P.; Makahonov, I. O.; Vergun, O. M.; Kit, Z. M.; Shalko, I. V. (Медична освіта, 2018)
Мета роботи – oптимізація стратегії первинної технічної антиплагіатної перевірки малооб’ємних публікацій – наукових праць (тез, доповідей на конференції студентів та молодих вчених) зі збільшенням швидкості проведення технічної перевірки без втрати якості її виконання шляхом впровадження алгоритмів антиплагіатної експертизи наукових праць з одномоментною перевіркою декількох тез доповідей без втрати валідності послідовним застосуванням загальнодоступних десктопних програм та інтернет-ресурсів. Основна частина. Авторами проаналізовано переваги та недоліки програмного забезпечення антиплагіатної експертизи наукових праць, що використовуються у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького. Запропоновано і впроваджено два алгоритми оптимізації швидкості виконання первинної технічної антиплагіатної перевірки коротких студентських наукових праць без втрати якості її виконання шляхом послідовного та одномоментного застосування десктопних програм “Advego Plagiatus”, “Etxt Антиплагиат” (“AntiPlagiarism.NET”) й інтернет-ресурсів “Сontent Watch” та “Вe1Ru”. За першим алгоритмом здійснено перевірку 480 тез доповідей студентів та молодих вчених, що були представлені для участі у науковій конференції Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького у 2018 р. Внаслідок наявності академічного плагіату відхилено 32 праці (12,8 %). Перший запропонований алгоритм дозволяє здійснити економію до 75 % затрат ефективного часу без втрати результативності антиплагіатної первинної технічної експертизи тез доповідей. За іншим алгоритмом здійснена вибіркова перевірка 150 тез доповідей студентської наукової конференції Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Внаслідок наявності академічного плагіату відхилено 7 праць (4,7 %). Другий запропонований алгоритм дозволяє здійснити економію 81,11–85,71 % затрат ефективного часу без втрати результативності антиплагіатної первинної технічної експертизи тез доповідей. Висновки. Згідно з Положенням про антиплагіатну експертизу та стратегією сприяння академічній доброчесності, нами запропоновано і впроваджено алгоритми оптимізації швидкості виконання первинної технічної антиплагіатної перевірки коротких студентських наукових праць без втрати якості її виконання шляхом послідовного та одномоментного застосування десктопних програм “Advego Plagiatus”, “Etxt Антиплагиат” (“AntiPlagiarism.NET”) й інтернет-ресурсів “Сontent Watch” та “Вe1Ru”. Представлені варіанти оптимізації експертизи з одномоментною перевіркою декількох наукових праць студентів та молодих вчених наукових праць із використанням антиплагіатних інтернет-ресурсів для застосування у наукових відділах вищих навчальних закладів, відділах інформації наукових бібліотек і структурних підрозділах науково-дослідних інститутів та інших навчальних установ, що дозволяє здійснити економію 75–85,71 % затрат ефективного часу без втрати експертної валідності.