АДАПТИВНЕ НАВЧАННЯ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я, ЯК ПЕРЕДУМОВА ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ ДО ЇХ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Mykhalchuk, V. M.; Horachuk, V. V.; Krasnov, V. V.; Tolstanov, O. K.; Nesterets, O. L. (Медична освіта, 2017)
Мета роботи – розгляд адаптивного навчання керівників закладів охорони здоров’я та визначення його ролі щодо формування компетентнісного підходу до професійної підготовки керівних кадрів у сфері охорони здоров’я. Основна частина. Проведено розгляд основних наукових термінів, що характеризують поняття адаптивного навчання. Головним чинником результативності освіти, компетентності людини, динамічного ставлення і розвитку особистості згідно з її потребами та запитами суспільства є здатність самостійно пристосовуватися до змін в освіті у ході засвоєння знань і вмінь. Адже основними процесами в адаптивному навчанні є самоаналіз, самооцінювання, саморозвиток, самореалізація, самоадаптація. У процесі підготовки керівника закладу охорони здоров’я на основі реалізації адаптивного навчання професійно доцільною є фахово-педагогічна взаємодія між фахівцем та науково-педагогічним працівником, що дозволяє забезпечити керівника закладу охорони здоров’я багатогранними професійними знаннями, комплексно-кваліфікаційними вміннями, здатностями їх застосовувати в різних робочих ситуаціях. Висновки. Застосування адаптивного навчання керівників закладів охорони здоров’я, спрямоване на вирішення значущих навчальних задач із застосуванням професійно-орієнтованого індивідуального підходу до навчання, сприятиме розвитку особистісних якостей, необхідних для продуктивної роботи стосовно запровадження реформ, вирішення назрілих галузевих проблем, прогнозування очікуваних результатів, а також взаємодії з медичним колективом та пацієнтами.