РОЛЬ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ІВАНА ЯКОВИЧА ГОРБАЧЕВСЬКОГО У ДОСЛІДЖЕННІ СИНТЕЗУ СЕЧОВОЇ КИСЛОТИ В ОРГАНІЗМІ ССАВЦІВ Й INVITRO - М. В. Чорненький, К. М. Махобей (Медична освіта, 2015)
У роботі досліджено штучне утворення сечової кислоти І. Я. Горбачевським, а також її метаболізм в організмі ссавців, та висвітлено його роль у становленні світової хімічної науки. Знання процесів утворення сечової кислоти в організмі ссавців, які винайшов і дослідив І. Я. Горбачевський ще у ХІХ столітті? допомогли вивести біологічні науки, в першу чергу – біохімію, на якісно новий рівень. Науковець відкрив механізми та особливості обміну нуклеїнових кислот та нуклеотидів, e тому числі розпаду пуринових основ (гуаніну) до ксантину та сечової кислоти. Вивчені ним механізми до сьогодні мають важливе значення не лише для теоретичної хімії та біохімії, а й вкрай необхідні для ряду клініцистів – як науковців, так і лікарів-практиків. Завдяки науковим знахідкам ім’я видатного академіка І. Я. Горбачевського вписали золотими літерами у світову науку.