МЕТАКОГНІТИВНІ АСПЕКТИ ВИКЛАДАННЯ МЕДИЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Храмцов, Денис; Зак, Максим (Медична освіта, 2026)
Анотація. Метакогнітивні аспекти викладання медичних дисциплін набувають особливої актуальності в умовах трансформації медичної освіти, орієнтованої на компетентнісний підхід і формування клінічного мислення. Метою дослідження було здійснити порівняльне оцінювання ефективності метакогнітивно орієнтованих підходів у навчанні медичних дисциплін порівняно з традиційними методами викладання. Дослідження проведено у 2023–2024 навчальному році на базі Медичного інституту Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв). У ньому взяли участь 60 студентів спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія», які були рандомізовано розподілені на основну (n=30) та контрольну (n=30) групи. В основній групі навчання здійснювалося з використанням метакогнітивних стратегій (рефлексивні щоденники, метод think-aloud, дебрифінги, самооцінка рішень), у контрольній – за традиційною моделлю. Оцінювання проводили за допомогою шкали Metacognitive Awareness Inventory (MAI), показників академічної успішності та аналізу якості виконання клінічних завдань. Установлено, що початкові рівні метакогнітивної усвідомленості в групах не відрізнялися (p=0,64). Після завершення навчального циклу в основній групі сумарний бал MAI зріс до 198,6±10,9 проти 172,4±13,1 у контрольній (p<0,001), із найбільш вираженим покращенням за субшкалами планування та моніторингу. Середній академічний бал підвищився з 76,5±5,8 до 88,9±4,7 (p<0,001), тоді як у контрольній групі – з 77,2±6,1 до 82,4±5,5 (p=0,043). Студенти основної групи продемонстрували також кращу якість клінічного мислення та вищий рівень рефлексії. Отримані результати свідчать, що впровадження метакогнітивних стратегій в освітній процес достовірно підвищує ефективність підготовки майбутніх фахівців медичного профілю та доцільне для інтеграції в сучасні освітні програми.