РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ПРИ ПІДГОТОВЦІ МАГІСТРІВ МЕДИЦИНИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Паласюк, Богдан; Кічула, Марія; Ярема, Наталя (Медична освіта, 2026)
Анотація. У статті обґрунтовано актуальність і доцільність реалізації принципу міждисциплінарної інтеграції в освітньому процесі підготовки магістрів медицини як одного з ключових напрямів підвищення якості професійної освіти. Розглянуто терміни «інтеграція» та «міждисциплінарна інтеграція» в загальнонауковому контексті й підкреслено, що міждисциплінарна інтеграція виступає сучасною дидактичною концепцією, що забезпечує цілісність освітнього процесу, високий науковий рівень викладання та є ефективним засобом формування професійних знань і практичних навичок здобувачів освіти. У статті детально проаналізовано ключові компетенції, які формує навчальна дисципліна «Медична фізика», зокрема розвиток логічного мислення, здатності до синтезу та аналізу інформації, а також умінь правильно формулювати завдання та знаходити шляхи їх розв’язання, що є необхідними для практичної діяльності майбутніх лікарів. Висвітлено значення медичної фізики для розвитку сучасних методів діагностики і лікування, у тому числі застосування ультразвукової, магнітно-резонансної та рентгенівської томографії, лазерних і радіологічних технологій, що не можуть ефективно використовуватися без розуміння фізичних принципів їх роботи. Проаналізовано особливості реалізації інтеграційних зв’язків між медичною фізикою та іншими навчальними дисциплінами, включаючи клінічні, що дозволяє студентам сформувати системне бачення медичних процесів та комплексний підхід до діагностики і лікування. Наведено приклади фізичних методів і приладів, які стали основою для хірургічних, терапевтичних та неінвазивних діагностичних методик, а також обґрунтовано педагогічні та методичні аспекти застосування міждисциплінарного підходу в підготовці магістрів медицини. Таким чином, у статті підкреслено, що інтеграція медичної фізики з іншими дисциплінами вищої медичної освіти сприяє підвищенню наукового рівня викладання, формуванню компетентностей, необхідних для майбутніх лікарів, та розвитку здатності до практичного застосування отриманих знань у клінічній практиці, що є ключовим чинником підготовки висококваліфікованого медичного фахівця в умовах сучасної медицини.